Διαχειριστης: Στο βιντεο μια λεξη ειναι λαθος Κομπεταλιστες Ερμαιστες
οι οποιοι εχουν μεγαλη σχεση με τα Καβειρια Μυστηρια την Σαμοθρακη αλλα και την Αμφιπολη
τωρα στο Υπουργειο εχει πεσει η σιωπη των αμνων δεν μπορουν να πουν οτι στην Αμφιπολη βρηκαν εναν Ιερο Ναο των Καβειριων Μυστηριων
και οχι ταφικο Μνημειο
τα Καβειρια Μυστηρια ειχαν ανεξιθρησκεια και εχουν υπαρχουν Καβειριοι και στην εποχη μας
ατην Αμφιπολη η ανασκαφη θα εχει Οικουμενικο Χαρακτηρα πλεον και θα γινει Αναστηλωση
τωρα οι παραπανω φωτογραφιες ειναι και συνβολα των Καβειριων στην Αρχαιοτητα ηταν σε ολην την Ελλαδα
τωρα θα γινει προσπαθεια να επαναλειτουργησουν τα Καβειρια
πιστευω οτι μαζικα θα ζητησουν οι Ελληνες αλλα και απο αλλα εθνη να γινουν μυστες οι οποιοι θα δινουν ορκο
αυτα προς το παρον
Σε αρχαιότερες εποχές οι Ερμές δεν είχαν αυτή την τετραγωνισμένη μορφή, που σύμφωνα με τονΠαυσανία τους την έδωσαν οι Αθηναίοι, αλλά ήταν σωροί από πέτρες (ερμαίοι λόφοι) επάνω στους οποίους τοποθετείτο ένα σύμβολο. Επίσης οι Ερμές πιο παλιά ήταν τεράστιοι φαλλοί λαξευμένοι σε πέτρα ή από άλλα υλικά που στήνονταν όρθιοι σε διάφορα σημεία -ο Ερμής στα πολύ παλιά χρόνια συνδεόταν ιδιαίτερα με τον φαλλό. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τα σύμβολα αυτά σε διάφορες μορφές οι Έλληνες τα κληρονόμησαν από τους Πελασγούς, ειδικά εκείνα που είχαν επάνω τους ως σύμβολα φαλλούς και αιδοία. Στη συνέχεια πάντως οι Ερμές πήραν κατά πάσα πιθανότητα την ονομασία τους από τον θεό Ερμή, που προτού θεωρηθεί προστάτης του εμπορίου και της επικοινωνίας συνδεόταν με τον Διόνυσο και την ερωτική ορμή ή τη δύναμη.
Οι Ερμές ήταν σύμβολα που οι Έλληνες θεωρούσαν ότι προστάτευαν την περιουσία τους, τους έφερναν καλή τύχη και απέτρεπαν σαν ξόρκια το κακό και τους εχθρούς τους. Συνάμα ήταν και σημεία λατρείας προς μια θεότητα -συνήθως τον Ερμή- γι' αυτό και συχνά απέδιδαν στο σύμβολο μικρές θυσίες, κατά κανόνα αφιερώνοντας σύκα και άλλα φρούτα. Οταν αργότερα οι Ερμές πήραν τη μορφή της τετραγωνισμένης στήλης διατήρησαν όλους αυτούς τους χαρακτήρες -της οριοθέτησης, της προστασίας και της λατρείας. Συχνά στα κατοπινά χρόνια δεν έφεραν κεφαλή Ερμού στην κορυφή, αλλά διαφορετικής θεότητας. Μεταγενέστερα έφεραν και για τιμητικούς λόγους προτομές πολιτικών ή στρατηγών ρητόρων κ.α. Εντούτοις διατήρησαν την ονομασία Ερμές και απλώς όταν χρειαζόταν αποσαφήνιση χαρακτηρίζονταν ανάλογα με τη μορφή που έφεραν, όπως π.χ. "Ερμέρως" (η στήλη που έφερε στην κορυφή την θεότητα του Έρωτα), Ερμαθηνά (με τηνΑθηνά) ή και περιφραστικά "Ερμής Διονύσου" (η στήλη που έφερε στην κορυφή τη μορφή του Διόνυσου). Αργότερα δημιουργήθηκαν και Ερμές με παραπάνω από μία θεότητα, δικέφαλες ή και τρικέφαλες Ερμές, απ' όπου προέκυψαν και τα ουσιαστικά Ερμαφρόδιτος κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου